Etablering av strategi og gjennomføringsplan

CalWin

CalWin består av et tjuetalls ansatte som jobber med å utvikle produksjons og forretningssystem (ERP) for dør og vindusbransjen. Selskapet er solid og har levert forretningskritiske systemer av høy kompleksitet til sine kunder i over 30 år. Kompetansen i selskapet er både brasjeekspertise innen dør og vindusproduksjon, teknologi og leveranse.

Om CalWin

Industri: Software utvikling av produksjons og forretningssystem

Bedriftsstørrelse: Medium

Lokasjon: Ålesund, Østlandet, Litauen

Se filmen om samarbeidet

I filmen forteller daglig leder Glenn Tore Solevåg om samarbeidet og prosjektet med etablering av stragtegi og gjennomføringsplan for CalWin NG (New Generation).

Oppgaven

Det veldrevne og solide selskapet har hatt en stabil vekst gjennom de 30 årene de har eksistert, og er per i dag en av Nordens mest kjente leverandører av ERP og produksjonssystemer til dør og vindusbransjen, i tillegg til kunder i Litauen og Polen.

Da vi kom i kontakt med selskapet ved daglig leder Glenn-Tore Solevåg, var ønsket å legge en strategi for å holde CalWin like relevant for sine kunder og markeder de neste 30 årene som de har vært de foregående.

Oppgaven vi stod ovenfor var å legge en plan for å utvikle neste generasjon av CalWins software, for å møte fremtiden. I tillegg til å finne ut hvorfor vi trengte å gjøre det og hva det vil innebære.

Vi trengte å forstå selv hva vi måtte gjøre og hvor vi skulle starte. Vi skjønte at noe måtte skje, at vi må følge med i utviklingen, ha en strategi og en plan videre. Vi likte at Piwot skulle bli en del av oss for en periode og finne problemstillingen sammen med oss.

Hvorfor valgte dere Piwot?

Fordi vi likte tilnærmingen. Vi skjønte at de ville forstå utfordringen vår og hvor vi vil. I tillegg hadde de hands-on erfaring fra leder-siden. Vi så for oss og likte hvordan vi kom til å jobbe, metoden som ville bli brukt og hvor involverte vi ville være. Dette var utslagsgivende i forhold til andre vi fikk tilbud fra. Planen var ikke bare noen samlinger og workshops, det hadde blitt vanskeligere å drive det frem selv.

- De dro ut tankene våre i møtene og systematiserte det for oss og fasiliterte. Det sikret fremdrift og resultat.

Det at innsiktsfasen var en såpass viktig del av Piwots prosess så vi ville gi oss innsikt fra trender, marked, kunder og eget selskap som ville gi et godt fundamentert resultat.

Hva var det viktigste for dere under samarbeidet?

At vi etter hver periode eller hvert kapittel i arbeidet bestemte oss for noe, vi så fremdriften og følte oss trygge på at vi kom til å lande på en god plan. Jeg er opptatt av å sette hake bak ting og komme videre, og Piwot drev prosessen fremover på en god måte. Selv om vi ble utfordret flere ganger og måtte gå mer i dybden på ting enn vi hadde tenkt, så vi fort at det var noe som tilførte resultatet kvalitet. Vi etablerte felles forståelser, selv om det var frem og tilbake og noen ekstra spørsmål vi be utfordret på, så vi at vi kom til å ende opp med noe bra.

Det ble fort et veldig godt arbeidsmiljø mellom dere og oss. Det fungerte godt. Vi trenger et tett samarbeid for å få dratt og vridd i eget selskap og system slik vi har gjort, og komme frem til løsninger sammen.

Vi skjønte tidlig at vi måtte være et felles team, det var viktig for oss for å holde kontinuitet i prosessen. Vi gjenkjente raskt metoden og systemet i Piwots prosess, og det gjorde det effektivt å jobbe sammen. I starten var det uvant å jobbe såpass mye med penn og papir, men vi så fort at det frigjorde kreativiteten og la til rette for at alle fikk bidratt med sine innspill. Etter hvert møte ble resultatene satt inn i et system og brukt til grunnlag for neste steg, og vi så hele tiden hvor vi skulle.

I utgangspunktet skulle vi legge frem et businesscase til styret som beslutningsgrunnlag. Etter hvert som vi hadde jobbet mer med innsiktsresultater og mulighetsrom så vi at det var veldig mange muligheter. Vi valgte derfor å lage case A, B, C og D der case A var det anbefalte, som utfall av prosessen med Piwot. Det ga et oversiktlig perspektiv for styret å ta stilling til. Det at vi kunne snu oss raskt og jobbe videre med flere enn ett alternativ uten å endre omfanget på prosessen så mye, betydde mye for resultatet.

Oppnådde dere ønsket resultat med prosessen?

Ja.

Vi har en omforent visjon og misjon som hele selskapet er enige i at det er dit vi må og dette vi må tenke, i tillegg til en strategi og en gjennomføringsplan. Nå er det opp til selskapet å realisere den. Planer for realisering og kostnader ligger i resultatet, så vi sitter på en slags oppskrift som vi kan bruke i realiseringen fremover. Vi har blitt realitetsorienterte og vi vet hvor vi står. Vi kunne jo ha gjettet på et tall og gått til styret, men vi måtte i dybden for å få opp et realistisk bilde.

Vil du ha anbefale Piwot til andre?

Ja, hvis du er klar for å bli utfordret, så vil jeg anbefale å ta kontakt med Piwot. Vi ble utfordret mer enn vi hadde forventet og det gav oss et bedre resultat.